Biznesa augstskola Turība - Uzturs - Prof. bak. studijas

Uzturs
Status:Jauna programma!
Uzņemšana:Uzņemšana 2025./26. gadā
Ieraksts atjaunots:2024-12-11
Programmas veidsProfesionālā bakalaura studiju programma - 6. LKI (1. cikls, programma ar kodu 42)
GrādsProfesionālais bakalaurs veselības aprūpē
Profesionālā kvalifikācijaUztura speciālists (6. PKL) Standarts / kvalifikācijas prasības
Izglītības dokuments Profesionālā bakalaura diploms un augstākās profesionālās kvalifikācijas diploms;
Licence / akreditācijaProgramma ir licencēta 18.09.2024. Studiju virziens akreditēts līdz 15.12.2028.
Programmas kods42722
 
Ilgums4 gadi (pilna laika); 4,5 gadi (nepilna laika)
Studiju veidsPilna laika/Nepilna laika
Izglītības ieguves formaKlātiene
Kredītpunkti160
Kredītpunkti ECTS240
Mācību valodalatviešu (LV)
Mācību/studiju maksaPar maksu: 3500 EUR gadā (pilna laika) (2025./2026.)
 
Programmas aprakstsIzstrādātā programma ir jaunākā un modernākā uztura programma Baltijā, ko veidojuši vadošie nozares speciālisti sadarbībā ar ārstiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem. Studentiem ir nodrošināta iespēja apgūt nepieciešamās zināšanas un prasmes darbam ar mūsdienīgām veselības aprūpes tehnoloģijām un metodēm speciāli aprīkotās mācību telpās. Studiju laikā mācību process tiek pietuvināts darba vidē balstītām situācijām, piemēram, tiek modelētas situācijas ar klientu/pacientu profesionāli aprīkotās mācību klasēs. Šāda veida infrastruktūra ir ļoti svarīga, jo tā nodrošina, ka studenti apgūst prasmes un iemaņas reālos darba apstākļos. Tas palīdz studentiem sagatavoties darbam veselības aprūpes jomā, iegūstot pieredzi darbā ar reāliem klientiem/pacientiem un situācijām.

Studiju procesā Jūs apgūsiet:

Programmas “Uzturs” ietvaros tiek apgūti, piemēram, šādi profesionālie, nozares medicīnas un vispārizglītojošie studiju kursi:

Vispārizglītojošos kursi: Uzņēmējdarbība; Civilā un vides aizsardzība; Neatliekamā palīdzībā; Medicīnas terminoloģija latīņu un angļu valodā; Filozofija un medicīnas ētika; Pedagoģija; Ķīmija; Angļu valoda profesionālajā darbībā; Pētniecības prakse.
Nozares teorētiskie pamatkursi un informācijas tehnoloģiju kursi: Bioloģija; Fizioloģija; Patoloģiskā fizioloģija; Kursa darbs; Anatomija Propedeitika; Funkcionēšanas spēju klasifikācija un novērtēšana; Medicīniskās rehabilitācijas aspekti; Sabiedrības veselība un epidemioloģija; Psiholoģija un psihoterapijas pamati; Mākslīgais intelekts profesionālajā darbībā; Mikrobioloģija; Histoloģija; Bioķīmija; Uztura speciālistu prakse un profesionālās iemaņas; Pētniecības un statistikas pamati.
Nozares profesionālās specializācijas kursi: Konfliktu risināšana un mediācija; Ķermeņa kompozīcijas novērtēšanas metodes; Uztura politika un plānošanas sistēma; Pārtikas ķīmija; Uzturs un kognitīvi biheiviorālā terapija; Laboratorisko izmeklējumu interpretācija; Farmakoloģijas pamati, uzturs un zāļu mijiedarbība, uztura bagātinātāji; Klīniskās aprūpes pamati; Neiroloģija; Psihiatrija un narkoloģija; Infekciju slimības ; Uzturs un ēdienkartes dizains; Pediatrija un zīdaiņu uzturs; Pārtikas tehnoloģijas un gatavošana; Uztura terapija.

Studiju programmas mērķis: Sagatavot profesionālus un starptautiski konkurētspējīgus profesionāļus “Uzturzinātnē” ar kvalifikāciju “Uztura speciālists”

Studiju programmas uzdevumi:

Sagatavot studentus atbilstoši Profesionālās augstākās izglītības valsts standarta un Profesijas standarta “Uztura speciālists” prasībām.
Nodrošināt teorētisko un praktisko zināšanu bāzi jaunajiem uztura speciālistiem, lai tos sagatavotu augsti kvalificētam patstāvīgam darbam ārstniecības iestādēs.
Sagatavot uztura speciālistus, kuri spēj nodrošināt Latvijas valsts intereses, veicināt valsts veselības aprūpes nacionālās programmas un veselības sistēmas darbības efektivitātes uzlabošanu.
Sagatavot speciālistus, kuri spēj piedalīties sabiedrības veselības veicināšanā un uzturpolitikas veidošanā.
Attīstīt digitālās kompetences, lai speciālisti spētu izmantot informāciju tehnoloģijas, t.sk., mākslīgo intelektu profesionālās darbības veikšanai.
Praktizēt izmantot augstus profesionālās ētikas standartus un sekmēt to realizāciju profesionālajā darbībā.
Attīstīt studējošo kompetenci zinātniski pētnieciskajā darbībā un vadības principu pielietošanā.
Veicināt topošo uztura speciālistu motivāciju profesionālajai izaugsmei un pilnveidei, tālākizglītībai un mūžizglītībai.
Veidot izpratni par darbu multidisciplinārā veselības aprūpes speciālistu komandā.
Nodrošināt studentiem iespēju turpināt otrā cikla profesionālās augstākās izglītības programmās, lai iegūtu septītā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

Pēc programmas “Uztura terapija” absolvēšanas, students spēj:

Patstāvīgi ievākt pacienta anamnēzi, izmantot atbilstošu diagnostiku un medicīniskās ierīces profesionālās darbības veikšanai;
Izvirzīt īstermiņa un ilgtermiņa terapijas mērķus, izstrādāt un uzraudzīt uz pierādījumiem balstītu uztura terapijas plānu;
Ievērot profesionālo ētiku un komunikācijas principus;
Strādāt monoprofesionāli un multidisciplinārā veselības aprūpes speciālistu komandā;
Iesaistīties zinātniski pētnieciskajā darbībā;
Piedalīties veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošanā;
Attīstīt profesionālo karjeru un izmantot tālākizglītības iespējas.

Studiju programmas uzdevumi:

Sagatavot studentus atbilstoši Profesionālās augstākās izglītības valsts standarta un Profesijas standarta “Uztura speciālists” prasībām.
Nodrošināt teorētisko un praktisko zināšanu bāzi jaunajiem uztura speciālistiem, lai tos sagatavotu augsti kvalificētam patstāvīgam darbam ārstniecības iestādēs.
Sagatavot uztura speciālistus, kuri spēj nodrošināt Latvijas valsts intereses, veicināt valsts veselības aprūpes nacionālās programmas un veselības sistēmas darbības efektivitātes uzlabošanu.
Sagatavot speciālistus, kuri spēj piedalīties sabiedrības veselības veicināšanā un uzturpolitikas veidošanā.
Attīstīt digitālās kompetences, lai speciālisti spētu izmantot informāciju tehnoloģijas, t.sk., mākslīgo intelektu profesionālās darbības veikšanai.
Praktizēt izmantot augstus profesionālās ētikas standartus un sekmēt to realizāciju profesionālajā darbībā.
Attīstīt studējošo kompetenci zinātniski pētnieciskajā darbībā un vadības principu pielietošanā.
Veicināt topošo uztura speciālistu motivāciju profesionālajai izaugsmei un pilnveidei, tālākizglītībai un mūžizglītībai.
Veidot izpratni par darbu multidisciplinārā veselības aprūpes speciālistu komandā.
Nodrošināt studentiem iespēju turpināt otrā cikla profesionālās augstākās izglītības programmās, lai iegūtu septītā līmeņa profesionālo kvalifikāciju.

Absolvējot programmu “Uzturs” JŪS IEKĻAUS ĀRSTNIECĪBAS PERSONU REĢISTRĀ, kas pavērs plašas iespējas profesionālajai darbībai.


Karjeras iespējas

Uztura speciālistiem darbības lauks ir ļoti plašs – sākot no darba stacionārā un ambulatori ar pacientiem, beidzot ar sabiedrības veselības veicināšanu un uzturpolitikas veidošanu.
Programmas mājaslapawww.turiba.lv/lv/uznemsana/studiju-programmas-1/bakalaura-programmas/uzturs
Iepriekšējā izglītība, prasībasVidējā izglītība, CE latviešu valodā, svešvalodā (angļu, vācu, franču vai krievu) un matemātikā.
Aktuālā informācijaUzņemšanas noteikumi studiju programmās 2025./2026. gadā: lasīt šeit

2024. gada 18. janvārī Starptautiskā kosmetoloģijas koledža (SKK) ir pievienota Biznesa augstskolai Turība (BAT), kļūstot par BAT Veselības aprūpes nodaļu.
Augstskola
Iestādes tips:Lietišķo zinātņu universitāte
Graudu iela 68, Rīga, LV-1058
Tel:67622551, 67622333
E-pasts:turiba@turiba.lv; sic@turiba.lv  www.turiba.lv
Aktuālā informācija:Uzņemšanas noteikumi studiju programmās 2025./2026. gadā: lasīt šeit

2024. gada 18. janvārī Starptautiskā kosmetoloģijas koledža (SKK) ir pievienota Biznesa augstskolai Turība (BAT), kļūstot par BAT Veselības aprūpes nodaļu.